top of page

La programació, que es portarà a terme del 8 al 29 de març, és fruit del treball transversal de diferents departaments, entitats de dones i instituts. L’alumnat de diversos instituts cambrilencs participarà a la Lectura Institucional i l’acte commemoratiu del 8-M a la plaça de l’Ajuntament. Es recupera el tradicional dinar de les dones de Cambrils, organitzat conjuntament per l’Ajuntament i l’Associació de Dones Amunt.

genere.png

“Per les que van obrir camí i per les que han de venir” és el lema d’enguany de les Jornades per la Igualtat de Gènere de Cambrils, que es portaran a terme del 8 al 29 de març. Amb aquesta dedicatòria il·lustrada per la feminista @tresvoltesrebel Ame Soler Escrivà, el cartell de les jornades fa un agraïment a totes les dones que han lluitat per la igualtat de gènere en el passat i implica a les actuals i futures generacions en la necessitat de continuar treballant.

 

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, i la regidora d’Igualtat, Ingrid Duch, han presentat avui el programa d’activitats de les jornades, que parteixen de la voluntat de visibilitazar totes les accions que es duen a terme al municipi, i per això també inclouen diferents actes i iniciatives organitzades pels instituts de secundària i les entitats de dones de Cambrils.

 

Com a novetats d’enguany, l’alcalde de Cambrils ha destacat la implicació de l’alumnat de diferents instituts en l’acte del Dia Internacional de les Dones i la recuperació del tradicional dinar de les dones, que organitzen conjuntament l’Associació de Dones Amunt i l’Ajuntament. Oliver Klein també ha mencionat la taula rodona que organitzarà Ràdio Cambrils sobre el paper de les dones als cossos de seguretat i emergències i ha recordat que des del passat desembre Cambrils té la Cap de de Policia Local amb més graduació de tot Catalunya.

La regidora d’Igualtat, Ingrid Duch, ha explicat que la programació és fruit d’un treball tarnsvesasl i amb mirada interseccional, dut a terme per diferents departaments i entitats municipals, impulsades per l’Àrea de Polítiques d’Igualtat. “Aquest govern té molt clares les múltiples barreres que hem de trencar per erradicar el masclisma i garantir una vida lliure de violències masclistes a la nostra ciutadania”, ha afirmat la regidora. “Sabem que tenim un llarg camí per recórrer però també la ferma voluntat política de revertir-ho”, ha conclòs Duch.

 

La programació s’iniciarà el 8 de març a les 11:30 hores amb la Lectura del manifest del Dia Internacional de les dones a la plaça de l’Ajuntament. En aquesta ocasió, a banda del manifest institucional, els instituts Cambrils, Mar de Frau, Col·legi Vidal i Barraquer, Joan Ardèvol i la Unitat d'Escolarització Compartida han elaborat els seus propis manifestos que llegiran durant l’acte. A més, un grup d’alumnes del Joan Ardèvol oferirà una actuació musical molt especial.

 

El dia 8 a les 12 hores també es podrà seguir en directe per Ràdio Cambrils la taula-rodona “El paper de les dones als cossos de seguretat i emergències” amb la participació de dues agents de la Policia Local de Cambrils, dues agents dels Mossos d'Esquadra i una bombera del Parc de Cambrils.  El mateix dimecres a les 14 hores se celebrarà el Dinar de les Dones de Cambrils, obert a totes les dones del municipi, qye aquesta vegada organitza l’Associació de Dones Amunt amb la col·laboració de l’Ajuntament.

L’endemà, dia 9, a les 18:30 hores l’Associació Cultural de Dones l’Alba organitza la xerrada col·loqui “Successions en clau de gènere” al Centre Cultural. Aquest mateix dia, a les 19:30 hores, al Molí de les Tres Eres, s’inaugura l’exposició “Dones en lluita. Conflictes laborals a la indústria tèxtil de Tarragona (1961-1980)” produïda pel grup de recerca ISOCAC de la URV. Aquesta exposició fa un recorregut per la història de les treballadores de la multinacional tèxtil tarragonina Seidensticker-Valmeline, i serà comentada amb a comissària Sara Masalías Palou.

 

En aquestes jornades s’ofereixen dos tallers oberts a la ciutadania. El dissabte 11 s’ha programat el taller “La vida upside-down: workshop d'iniciació a les postures invertides i de superació personal” a càrrec de Dúnia Soriano Celma, i el diumenge 12, arran de la bona rebuda l’any passat, es tornarà fer el taller de “Defensa personal femenina” per a dones majors de 14 anys a càrrec de la Secció Sindical UGT de l’Ajuntament de Cambrils i la Policia Local de Cambrils.

 

Pel que fa a les xerrades, les jornades aborden els temes de la menopausa, el feminisme decolonial i la vellesa. La primera de les tres xerrades programades serà el 14 de març, l’oferirà  Bàrbara Munar Torres, dietista especialitzada en menopausa i climateri, i es titula “Alimentació saludable per a reines sense regla”.

El dimecres 22 la segona ponència parlarà de feminisme decolonial, interseccionalitat i feminisme antiracista amb membres de l'Escuela Feminista Descolonial de Tarragona i Red Antirracista Tarragona, i el dimecres 29 Anna Freixas Farré farà un recorregut pels drets humans i concretament els drets de les dones a la vellesa amb la conferència “Els anys t’escauen”.

 

A nivell cultural, les jornades inclouen diversos actes pensats per diferents públics. Per al públic familiar i infantil, el divendres 17 s’ha programat la sessió “Contes de cap per avall” a càrrec de la narradora i titellaire Glòria Arrufat, i el diumenge 19, l’espectacle “Mirada de Maga” de las Niñas del Mago, inspirat en històries reals protagonitzades per dones.

 

Per al públic adult, el dia 10 podrem gaudir de l’adaptació en format monòleg còmic de la pel·lícula “Shirley Valentine” de Willy Russel, amb la direcció de Vicente Cañon Verdasco i protagonitzada per Anna Xantal Sanou. Seguint amb l’agenda cultural, el dia 22 el Cor Ciutat de Reus oferirà a la Cripta de l’Ermita el concert En veu de dona amb un repertori integrat per algunes de les millors cantants del moment.

 

A més, també hi haurà una sessió restringida a les persones participants del Club de Lectura de la Biblioteca Josep Salceda i Castells, amb la presència de Pilar Codony, autora del llibre Distòcia.

 

D’altra banda, tots els dijous a la tarda d’aquest mes de març es durà a terme el taller que promou l’autocura i la creació de xarxa comunitària “Espai de veïnes: trobada, cura i creativitat” del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, obert a totes les dones de la ciutat. Finalment, cal destacar que els diferents instituts de secundària han organitzar nombroses activitats, també incloses al programa.

bottom of page