top of page
L’Ajuntament de Cambrils engega un programa d’activitats per fomentar el voluntariat ambiental

La campanya de conscienciació ciutadana compta amb la col·laboració de diferents entitats del territori

 

Les activitats proposades són una jornada Clean Up, una plantada de pins, una recollida de microplàstics a la platja i un matí d’Ecosnorkeling

CARTELL VOLUNTARIAT A3.jpg

Els Departaments de Medi Ambient, Joventut i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Cambrils han posat en marxa un programa de sensibilització ambiental per fomentar el voluntariat ambiental i col·laborar amb diferents entitats del territori expertes en la recollida de residus. La campanya “No puc, tinc voluntariat” inclou quatre propostes i pretén articular un voluntariat ambiental a Cambrils per poder realitzar diferents accions al llarg de tot l’any.

 

El programa arrencarà aquest dissabte, 20 d’abril, amb una jornada Clean Up de recollida de residus a la platja dels gossos coorganitzada per l’entitat Good Karma Projectes en el marc del programes Estenedor i Joves + 18 del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Cambrils. Es tracta d’una platja situada a la desembocadura de la riera d’Alforja, on sempre hi arriben molts residus. Les inscripcions es poden fer a través del web joventutcambrils.cat.

 

La segona activitat és una recollida de microplàstics i pellets a la platja del Regueral que es portarà a terme el dia 9 de juny, dins de la mateixa setmana del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny) i del Dia Mundial dels Oceans (9 de juny). Durant la jornada, davant la Rambla del Regueral, s’oferirà un taller de creació d’animals marins amb material reciclat. L'activitat està coorganitzada per l’entitat Plastic Free Wave, que lluita per reduir la contaminació dels plàstics a les platges.

 

El programa continuarà el 15 de juny amb una plantada de pins autòctons al Parc de Mas Clariana amb la col·laboració de l’Associació de Salut Mental Dr. Tosquelles, que gràcies a un conveni amb l’Ajuntament ofereix un servei social especialitzat per a persones que tenen un trastorn mental sever des del Casal Municipal de la Gent Gran de Cambrils.

 

Finalment, el 5 de juliol, el programa Estenedor per joves d’entre 12 i 17 anys proposa una jornada d’Escosnorkeling a la platja del Cavet (davant de Los Loros) coorganitzada per Good Karma Projectes. L’activitat consisteix en fer snorkel per ajudar a netejar el subsòl marí, recollint plàstics i residus. Les inscripcions es poden fer a través del web joventutcambrils.cat.

 

L’Ajuntament de Cambrils vol aprofitar aquestes accions per conscienciar a la ciutadania sobre la situació de les platges amb la difusió d’algunes dades, com ara que el 80% de les deixalles que es troben a les nostres platges i al mar provenen dels residus generats pels humans.

 

Cal tenir en compte que el 85% de les deixalles que hi ha al mar són plàstics i aquests residus són una de les causes de mort dels animals que els ingereixen.  Els diferents químics dels plàstics i microplàstics que absorbeixen els animals, acaben transferint-se a tota la cadena alimentària, fins arribar als humans. 

 

Per altra banda, la plantació d’arbrat ajuda a combatre els efectes del canvi climàtic, que provoca un augment de les temperatures i episodis de sequera cada cop més freqüents i perllongats en el temps, entre d’altres. Els arbres milloren la qualitat de l’aire, projecten ombra i regulen la temperatura de l’entorn creant microclimes frescals a l’estiu sota la seva capçada. Així, doncs, seleccionar una espècie adaptada a la nostra regió climàtica com són els pins pinyoners i augmentar en massa arbòria és una acció important de cara a les previsions climàtiques d’un futur immediat

bottom of page