top of page

L’Associació
veïnal del Barri de l’Estació convoca el Primer Concurs d’art mural

L’artista seleccionat/da decorarà la façana lateral i frontal del magatzem municipal del carrer Barcelona amb una creació sobre les festes del barri. L’Ajuntament de Cambrils es farà càrrec del pressupost del mural i de l’adequació de la paret i l’estructura per a la seva realització. La iniciativa va sorgir en el marc de les reunions del Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural (PICI).

Captura de pantalla 2022-11-25 a las 12.20.18.png

L’Associació veïnal del Barri de l’Estació ha obert la convocatòria del primer concurs d’art mural de l’Eixample per seleccionar l’artista que decorarà la façana lateral i frontal del magatzem municipal situat al carrer Barcelona amb una creació inspirada en la història de festes del barri. La convocatòria compta amb el suport del Departament de Benestar de l’Ajuntament de Cambrils i el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (PICI).

 

El regidor del barri, Josep Maria Vallès; la presidenta de l’associació veïnal, Maria Rosa Colom; la tècnica del PICI, Alba Quinto, i la representant del grup motor, Nuri Nolla, han presentat avui la iniciativa, sorgida arran del projecte d’intervenció que es realitza en aquest barri des del 2018.

 

Les persones interessades es poden presentar al concurs de manera individual o col·lectiva a partir d’avui 22 de novembre i fins el 18 de desembre a través de l’enllaç https://forms.gle/QptwzXevmc2cUqR66. Les bases completes de la convocatòria es poden consultar clicant aquí. Per qualsevol aclariment sobre les bases es pot contactar amb l’organització a través del correu mesbarriestaciocambrils@gmail.com.

 

El regidor del barri, Josep Maria Vallès, ha destacat la idoneïtat d’aquesta iniciativa per millorar l’aspecte de l’edifici municipal, ha explicat que es tracta d’una paret amb una gran visibilitat perquè està en un dels accessos principals de Cambrils, i ha afirmat que darrera d’aquest mural, a més d’una obra artística, hi haurà el resultat de la implicació del veïnat i d’un barri que es vol reivindicar.

 

La presidenta de l’associació ha explicat com es va gestar la iniciativa en el marc de les trobades del PICI per millorar el barri i ha recordat el lema que representa tot aquest treball: +Verd + Net + Viu + Barri!. “Creiem que amb el suport mutu i el treball en comú podem aportar i generar noves possibilitats, noves sinèrgies i nous i millors veïnatges”, ha afirmat Maria Rosa Colom.

 

En aquest sentit, la presidenta ha explicat que la convocatòria del concurs “pretén promoure la millora del barri i la seva vida comunitària, així com la interacció, trobada i inici de sinèrgies entre veïns i veïnes i  també altres àmbits com pot ser l’artístic i cultural, enriquint-nos mútuament”.

Al mateix temps, l’art mural transformarà el barri en un entorn artístic, aportant valor cultural a l’espai públic i reforçant la peculiaritat i identitat del barri i del municipi. Per això, l’associació aposta per donar continuïtat a la proposta artística perquè en el futur es faci extensiva a altres murs i garatges del l’Eixample.

 

Per la seva banda, la representant del grup motor del projecte, Nuri Nolla, ha explicat les bases del concurs i ha animat a totes les persones artistes a presentar-s’hi. Els barems de valoració del concurs, que s’especifiquen a les bases, són l’obra anterior de l’artista, l’ús de materials sostenibles o de traducció de l’impacte mediambiental, i la disposició i experiència en actuacions murals comunitàries i participatives, de memòria històrica, i d’art mural de caire realista.

 

La selecció final de l’artista la realitzarà una comissió formada per dos membres de la junta de l’associació de veïns i veïnes, dues persones representants de la comissió de festes de l’Eixample Vila, un/a representant d’Obra Pública, un/a representant de Cultura, un/a representant d’Igualtat, un/a representant del PICI i tres membres del grup motor veïnal d’aquesta iniciativa. La comissió podria declarar desert el concurs si es considera que les obres presentades no s’adeqüen als objectius de la convocatòria.

Cal tenir en compte que el concurs incorpora la dimensió històrica del barri per tal de reivindicar la seva identitat i memòria a través de l’art mural. Així doncs, el mural ha de representar elements figuratius de caire realista vinculats a la identitat històrica del barri a partir d’imatges seleccionades pel veïnat i l’Arxiu Municipal de Cambrils.

 

En aquesta primera convocatòria la temàtica seran les festes del barri de l’Eixample, per la seva llarga història, pel seu valor cultural i comunitari, i preponderància en les celebracions locals.

Per aquest motiu, una vegada s’hagi resolt el concurs, el 18 de gener es portarà a terme un taller participatiu entre l’artista i el veïnat per l’elaboració de la proposta comunitària mural. En aquesta sessió, es convoca als veïns i veïnes que vulguin aportar imatges d’arxiu del barri i vulguin participar de la contextualització i transmissió de la memòria i identitat del barri a l’artista seleccionat/da.

La tècnica del PICI, Alba Quinto, ha explicat que el taller servirà per compartir entre tots i totes les imatges i records, en un espai de recerca i trobada de les memòries i històries del barri. L’esbós del mural s’elaborarà a partir d’aquesta sessió i serà revisat i confirmat pel jurat, prèviament a la realització final.

El pressupost per la realització del mural és de 4.000 euros (IVA inclòs); incloent  material, desplaçaments i honoraris de l’artista. L’Ajuntament de Cambrils es farà càrrec del pagament, així com de l’adequació de la paret i l’estructura per a la realització del mural.

 

Façana lateral i frontal de l’edifici municipal on es realitzarà el mural.

bottom of page